Programul educational De-a arhitectura s-a extins la 60 de clase si 1500 de elevi

12 Dec 2013

2013.12.12_M

Programa pentru cursurile optionale De-a arhitectura se afla in faza finala de acreditare la Ministerul Educatiei Nationale. Programul educational “De-a arhitectura in orasul meu” se desfasoara deja pentru al doilea an consecutiv. Pentru anul scolar 2013-2014, cursul despre arhitectura si mediu construit, adresat copiilor cu varste intre  9-11 ani, ajunge in 60 de clase din scoli de stat si private, la un numar de aproximativ 1500 de elevi din Bucuresti si din tara (Timisoara, Arad, Sibiu, Brasov, Sfantu Gheorghe, Reghin, Cluj- Napoca).

 

“De-a arhitectura in orasul meu” este implementat ca o curricula optionala sau extracurriculara, cu sprijinul entuziast al arhitectilor membri si al voluntarilor Asociatiei. S-au implicat activ ?i Ordinul Arhitectilor din Romania precum ?i Uniunea Arhitectilor din Romania.

 

Proiectul este finantat atat cu sprijinul celor doua organizatii de arhitecti, dar mai ales din fonduri private, furnizate de companii care pun accentul pe educatie ecologica, sustenabilitate ?i educatie in arhitectura. Pana in prezent Holcim ?i compania germana Xella, prin brandul Ytong, au fost cele mai active in sustinerea De-a arhitectura.

 

“Copiii sunt foarte incantati de modul in care se desfa?oara aceste cursuri, pentru ca se pune accentul pe observare ?i experimentare. Pe baza unei programe ?i a unei metodologii atent construite, in colaborare de psihologi ?i pedagogi, reu?im sa facem din cursurile De-a arhitectura un joc, din care copiii invata despre spatiul construit, arhitectura, design dar ?i notiuni de cultura generala ?i principii de ecologie ?i sustenabilitate” explica arh. Corina Croitoru, fondator De-a Arhitectura.

 

Inspirate de modelul de invatamant din tarile nordice, considerat a fi cel mai eficient in invatamantul primar, cursurile interdisciplinare sunt predate de arhitecti, in colaborare cu invatatorul clasei. “De-a arhitectura in orasul meu” a atins performanta de a fi sustinut in patru limbi: romana, germana, maghiara si engleza.

 

Proiectul a fost dezvoltat de 6 arhitecte, mame la randul lor, care inteleg nevoile copiilor ?i modul in care ace?tia reactioneaza la informatii noi, parte integranta din viata lor de zi cu zi. Astfel, arhitectele Mina Sava, Eliza Yokina, Corina Croitoru, Claudia Pamfil, Vera Marin ?i Miruna Grigorescu au atras ulterior sprijinul altor arhitecti de prestigiu, al Ministerului Educatiei ?i al partenerilor care au finantat acest proiect.

 

„Educatia in arhitectura si mediu construit poate pune bazele responsabilitatii sociale si a culturii urbane pentru viitorii cetateni. Prima promotie De-a arhitectura a absolvit in 2013 – 220 de copii din 3 scoli de stat ?i 4 ?coli private. Anul acesta proiectul a luat amploare, fiind extins la 60 de clase ?i 1500 de copii din toata tara. Incepand cu 2016, 10.000 de elevi din 400 de clase din Romania, alaturi de 100 de arhitecti, vor fi implicati in program in fiecare an” a declarat arh. Mina Sava, fondator De-a arhitectura.