SYAA | Vila N - SYAA

Casa unifamiliala Vila N

tip:  locuinta unifamiliala; Amplasament: Bucuresti, Romania; Beneficiar: familia “N”; Structura: Ingenium Construct; Instalatii: Alyates Design; Suprafata: A teren: 350mp; A cd: 600mp; Regim de inaltime: S+P+2E; Stadiu: construit; Foto: Andrei Margulescu; Anul: 2007

Vila “N” ocupa un teren de 350mp (aproximativ 12x30m) intr-o zona destructurata a orasului. Astfel, principalele provocari ale proiectului au fost relationarea lui cu tesutul urban, terenul relativ ingust si, bineinteles, cerintele clientului care isi dorea o casa apropiata de design-ul unei cladiri de la 1911 (pe care o puteti vedea la adresa www.villaesche.de).

Relatia cu spatiul public deriva din caracterul introvertit al casei. Deschiderea limitata catre exterior se traduce in tratarea golurilor fatadei ca o grila de fante verticale pe toata inaltimea cladirii. Impartirea in etaje, specifica unei case, devine secundara in raport cu imaginea unei coji protectoare, poroase si cu o anumita monumentalitate, ritmata de nuantele variatiilor golurilor si spatiilor din spatele sau.  Relatia cu Calea Serban Voda este complexa prin secventialitatea planurilor care participa la imaginea urbana. Prim planul gardului – un element orizontal opac – este dominat de planul secund al fatadei dezvoltata pe inaltime. Valul de pamant imbracat in gazon care acopera garajul domina curtea devenind in acelasi timp relief si gradina.

Cladirea are 2 calcane si doua fatade sobre ce protejeaza cele cateva logii sau terase exterioare si bogatia spatiului interior dezvoltat in jurul unui atrium central.  Circulatiile bordeaza acest  atrium creand ocazia unor relatii spatiale si vizuale variate pe verticala si pe orizontala. Exista un circuit “public” cu finalitate in spatiul biroului de la parter si unul “privat” care leaga livingul de dormitoarele de la etaj, fara a se intersecta intre ele. Lumina patrunde in acest miez al casei ca intr-un caleidoscop dandu-i viata si un mereu alt amestec de umbra si culoare.