SYAA | Pietonal Campina - SYAA

Pietonal Campina

Modernizarea si reabilitarea zonei centrale din Campina, Blv. Carol I
Tip:  amenajare urbana; Amplasament: Campina, Romania; Beneficiar: Primaria Municipiului Campina; A teren: 31.130mp; A cd: 478mp; Anul: 2010
Premiul II
Tema concursului: modernizarea si reabilitarea zonei centrale a municipiului Campina, pe tronsonul bulevardului Carol I, cu transformarea acestui spatiu in zona pietonala, trecerea circulatiei in subteran si cresterea atractivitatii atat la nivel functional cat si estetic.
Transformarea zonei centrale intr-un spatiu pietonal major este forma prin care orasul si locuitorii sai isi doresc de fapt sa se redefineasca la nivel urban si comunitar. Necesitatea unui spatiu pietonal survine urmare a coagularii unei comunitati puternice si a unei atitudini civice.
Paradigma sub care propunem sa asezam aceasta transformare este aceea a sustenabilitatii si dezvoltarii durabile. Epoca industriei extractive a petrolului a ramas in mostenirea genetica a orasului, insa peste acesta se suprapune acum necesitatea exploatarii sustenabile a resurselor, a peisajului natural si a traditiilor culturale. Campina isi poate reconfigura prioritatile strategice de la exploatarea zacamintelor petroliere la exploatarea energiilor regenerabile si cercetare avansata.
Noua configuratie propusa a centrului isi doreste sa faca aceasta declaratie “publica” privind viitorul orasului si al comunitatii.
Pietonalul Campina in viziunea noastra este un brand. Brand-ul orasului Campina. Astfel pietonalul trebuie sa devina nu doar un spatiu de importanta si utilizare locala ci si un punct de atractie turistica. Oferta spatiului public trebuie largita cu functiuni si evenimente culturale: spectacole, workshopuri, ateliere, serate, concerte, functiuni ce ajuta si la coagularea comunitara, info point touristic pentru oras si zona, spatii expozitionale cu tematici referitoare la cultura, istoria si economia zonei; platforme pentru incurajarea mestesugurilor si a productiei locale de obiecte si bunuri. Pietonalul trebuie sa creeze spatiu pentru toate acestea devenind o platforma urbana cu valente culturale, economice si sociale.
La nivel urban, stratul traditiei exploatariilor petroliere este exprimat de crusta neagra realizata din diverse materiale; asfalt, piatra, cauciuc, lemn innegrit si de pavilioanele ce reamintesc forma primelor sonde. Natura erupe prin aceasta crusta: copaci si movile de iarba puncteaza traseele ce strabat piata. Parcursul cultural central este sustinut de dezvoltarea unor functiuni de tip info point, bileterie, chiosc de ziare si carti. Un centru cultural este propus pe latura de Nord a pietonalului, punct de coagulare a relatiilor comunitare si a spiritului civic.