SYAA | Studiu de proiect suprateran si parcaj - Piata Unversitatii
  • Amenajarea spatiului public suprateran parcaj Piata Universitatii
  • Amenajarea spatiului public suprateran parcaj Piata Universitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect suprateran si parcaj
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Amenajarea spatiului public suprateran

Piata Universitatii

Amenajarea spatiului public suprateran parcaj Piata Universitatii

Tip:  amenajare urbana; Amplasament: Bucuresti, Romania; Beneficiar: Municipiul Bucuresti; Consultant restaurari monumente istorice: Irina Criveanu; A teren: 4.721mp; Anul: 2011
Tema concursului: amenajarea urbana a spatiului in raport cu cadrul arhitectural existent al Pietei Universitatii si cu noile determinari impuse de prezenta parcajului subteran.

Piata Universitatii este spatiul cu cele mai mari sanse de a deveni piata urbana reprezentativa a Bucurestiului datorita relatiei cu o cladire semnificativa, a istoriei locului (aflat pe fostul amplasament al Manastirii Sf. Sava si al Academei Domnesti), a resursei de spatiu pietonal, a conectivitatii urbane, a proximitatii fata de centrul istoric si a simbolisticii culturale si sociale. Este locul din Bucuresti in care se percep cel mai bine eforturile unei societati, continuate timp de mai multe generatii, de a urmari o idee de compozitie urbana complexa si subtila.

Piata Universitatii este gandita ca un salon urban curatat de orice obiecte inutile, gata de a-si primi vizitatorii, si in care piesele de rezistenta sunt cele 4 statui. Acestea devin centre de interes, elemente ordonatoare aflate la intersectia axelor structurante ale spatiului dar si spatii de odihna si de intalnire.

Amplasamentul statuilor este direct legat de configuratia spatiului, a cladirii Universitatii in principal, si nu am considerat oportuna modificarea acestuia. Ramasa in urma evolutiei orasului, statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul este readusa in prim plan prin ridicarea pe un podium de cca 1,20m.

Prima etapa de existenta a spatiului transpare prin marcarea in paviment a conturului incintei Manastirii si a axei Bisericii Sf. Sava. Se pune astfel in evidenta faptul ca piata ocupa locul pe care il ocupa inainte manastirea iar statuia lui Mihai Viteazul locul pe care il ocupa odinioara Biserica Sf. Sava. Etapa conturarii pietei la sfarsitul secolului XIX este vizibila prin marcarea insulei centrale din jurul statuii lui Mihai Viteazul si a sublinierii printr-o diferenta de nivel a hemiciclului.
Impactul elementelor tehnice ale parcajului este minimizat: s-a redus lungimea rampelor cu cca 10m, respectand prevederile normativelor in vigoare, grilele de exhaustare s-au rezolvat la nivelul pavimentului, parapetii rampelor si pavilionul de acces (scara+lift) se propun a fi realizati din sticla clara.

Pavajul este unul simplu, omogen, din dale de marmura alba, mata, de dimensiune 180x180cm si dispuse la 45 de grade, care pune in valoare detaliile statuilor si ale arhitecturii cladirilor invecinate.

Tratarea asimetrica a laturilor strazii Toma Caragiu conduce la “corectia” axului N-S al pietei si orientarea sa simbolica catre Biserica Rusa ca preferabil capat de perspectiva.

Locurile de odihna din piata sunt reprezentate de elemente arhitecturale: treptele statuilor si cele din hemiciclu, bolarzi din piatra. Pe str. Toma Caragiu este creata o atmosfera diferita, mai relaxata, existand spatii pentru terase de vara si banci din lemn.