SYAA | Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei Brasov
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera
  • Amenajare peisagera
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania

Parcul Livada Postei

Concurs Reamenajarea parcului din Livada Postei, Brasov

Functiune:  amenajare peisagera, loisir; Amplasament: Brasov, Romania; Beneficiar: Primaria Municipiului Brasov & Shaeffler Romania; Din echipa: arh. Raluca Visinescu, arh. peisagist Vera Dobrescu; A teren: 2,7ha; Anul: 2011
Premiul II

Tema concursului: Reamenajarea parcului public din Livada Postei, Brasov sub forma unui parc contemporan sustenabil care sa constituie un centru de interes in oras, articulat coerent in sistemul verde al Brasovului.

Parcul este astazi o parte din cornisa verde a Delaului Omizilor. In ea sunt dispuse cele doua turnuri medievale – Turnul Alb si Turnul Negru si la baza ei se afla promenada paraului Graft. Parcul si-a castigat identitatea in momentul construirii vilelor de viligiatura: un loc verde – gradina din fata a vilelor si spatiul prin care strabatea Promenada Regala – Koningsweg. De-alungul timpului parcul a fost mai degraba o bucata de natura insorita si libera de vegetatie inalta, care, in ultimii ani, la presiunea orasului a fost supus unor incercari de antropizare.

Propunerea noastra este bazata pe pastrarea caracterului natural al parcului dar aducerea lui in viata culturala a orasului.

Asa cum este configurat parcul, la nivelul orasului natura e un spectacol contemplativ in care interventia antropica asupra parcului este abia perceptibila. La nivelul vizitatorului natura e un spectacol participativ, un puzzle compus din detalii in care dialogul se stabileste la nivel senzorial. Parcul poate fi parcurs in orice directie. Aleile nu sunt definite strict, ele se autogenereaza prin trecerea vizitatorilor, intr-un continuu proces de mapare pe un suport propus. Platforme de interactiune sociala si spatii de izolare meditativa sunt risipite organic in natura. Le poti descoperi, cuceri si apropria sau le poti ignora. Devin repere prin utilizare, intr-o intelegere si lecturare a parcului proprie fiecaruia.

Continuitatea si diversitatea activitatilor sociale si culturale este asigurata de cele doua pavilioane, care gazduiesc un spatiu de workshopuri pentru copii si un centru generator de activitati artistice.