SYAA | Noi gradene la Casa Poporului - proiect amenajare peisagera
  • Amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Proiect amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Proiect amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Proiect amenajare peisagera
  • Proiect amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Noi gradene la Casa Poporului: proiect amenajare peisagera
  • Noi gradene la Casa Poporului: proiect amenajare peisagera
  • Noi gradene la Casa Poporului: proiect amenajare peisagera premiat

Spatiu public Casa Poporului

Reconfigurarea si reamenajarea zonei gradenelor frontale din vecinatatea Palatului Parlamentului

Tip: amenajare peisagera, spatiu public; Amplasament: Bucuresti, Romania; Beneficiar: Camera Deputatilor; A teren: 57.510mp; A cd: 818mp; A amenajari: 56.700mp; Regim de inaltime: P, Stadiu: finalizat; Anul: 2013
Premiul III

Tema concursului: Concept artistic-urbanistic pentru reconfigurarea si reamenajarea zonei gradenelor frontale din vecinatatea Palatului Parlamentului

Propunerea noastra a plecat de la ideea de a crea o Gradina pentru oras si o Scara monumentala pentru spatiul public. Casa Poporului se deschide catre oras si in mod simbolic Parlamentul se deschide catre Societate printr-un „Covor Rosu”, o Scara urbana monumentala care leaga Piata Constitutiei de Palatul Parlamentului. Aceasta Scara este in fapt o Piata Urbana in panta – un spatiu de circulatie, de promenada, de odihna, de contemplare a orasului si de contact cu ceilalti.

Relieful existent este prelucrat superficial, cu minime escavari, decopertari sau umpluturi. Topografia existenta este respectata si de catre desenul Scarii monumentale, care devine un spatiu public reprezentativ, la scara contextului, oferind ocazia unor perspective vizuale unice asupra orasului si a Palatului Parlamentului. Scara din granit masiv cu 100 de trepte este si o restituire simbolica catre oras a numeroaselor strazi in panta si pasaje in trepte care au disparut in timpul demolarilor din anii 80.

Zidurile de sprijin sunt conservate integral, devenind generatoare ale noii topografii si functionalitati a spatiului. Ele marginesc alei orizontale din pietris si pante acoperite cu gazon, fiind utilizabile ca banchete. Gardul dinspre Bd. Libertatii se transforma dintr-un obstacol intr-un parapet care protejeaza Gradina Parlamentului de traficul strazii si permite accesul publicului pin 5 zone.

Tribuna Prezidentiala este prezervata pentru valoarea sa simbolica dar si turistica, aceasta putand constitui punctul de pornire in traseul de vizitare a Casei Poporului.

Desenul initial al spatiului este respectat inclusiv in zona peronului de onoare, unde rondoul verde oval este transfomat intr-un bazin decorativ avand aceeasi forma.
Pavilioanele din sticla asezate in fata gardului verde ce bordeaza alveolele de parcare adapostesc functiuni complementare circuitului turistic si Gradinii: cafenea, magazin de suveniruri, spatiu expozitional, bistro, toalete publice.