SYAA | Limanu Resort
  • Limanu Delta 01

Limanu Resort

Pensiune turistica in Chilia Veche

Functiune:  turism; Amplasament: Chilia Veche, Romania; Beneficiar: Green Delta Tour SRL; A teren: 2.027mp; A cd: 550mp; Numar de camere: 12; Regim de inaltime: S+P+E;

Echipa: arh. Adrian Soare, arh. Eliza Yokina, arh. Rodica Dina, arh. Magda Vieriu

Instalatii: Instal Design;

Rezistenta: Sructural Engeneering;

Foto: Andrei Margulescu

Proiectare: 2009-2010

Executie: 2013-2014

Pensiunea este alcatuita din 4 corpuri de cladire separate:
– un corp de cladire ce cuprinde 2 volume sub un singur acoperis tip sarpanta, cu regim de inaltime parter, adapostind zona de zi si zona de luat masa.
– un volum cu regim de inaltime subsol + parter, adapostind la parter bucataria si la subsol spalatoria, spatiul pentru centrala termica si o depozitare
– trei corpuri de cladire pentru cazare.

Cele trei corpuri de cladire cu regim de inaltime parter + etaj cuprind fiecare cate 4 camere cu o suprafata utila Su= 18mp, fiecare cu baie proprie. Incinta este amenajata in trei zone distincte: curtea de primire cu locuri de parcare, curtea din mijlocul incintei amenajata cu un bazin de agrement si curtea din spate amenajata cu livada de pomi fructiferi.
sistemul constructiv este din zidarie si beton cu terase, scari si sarpanta din lemn. Peretii sunt finisati cu tencuiala din lut prin tehnica specifica zonei si este realizata de catre localnici, ca si invelitoarea acoperisurilor care este realizata din stuf.

Interviu Eliza Yokina, Adrain Soare pentru revista Limanul Resort

1. Cum se vede Delta Dunarii prin ochii unui arhitect?
In Delta ma fascineaza permanenta transformare a peisajului, de parca totul, apa si pamantul sunt vii si in continua miscare.
Totul este vremelnic, provizoriu, organic. Doar energia vietii si a naturii este perpetuua. Cred ca arhitectura ar trebui sa capteze acest spirit.
Delta este insa un loc inca insuficient protejat si reglementat din punct de vedere arhitectural. Observ fenomenul de a construi fara consideratie si respect fata de mediu si cultura locului. Atunci cand exista un loc cu o valoare atat de mare, este responsabilitate tuturor si mai ales a unei politici de stat de a proteja si respecta o astfel de valoare. Delta are ritmul sau de dezvoltare care pana la urma este un proces natural si firesc. In lipsa unei strategii bine puse la punct, dezvoltarea zonei poate fi riscanta pentru viitorul sau.

2. Ce inseamna sa construiesti, sa adaugi si sa integrezi elemente noi intr-un mediu unicat ca cel al Deltei?
Am incercat sa integram constrangerile urbanistice si economice intr-un proiect care sa ofere acea atmosfera specifica pentru Delta Dunarii.
Chiar daca, inevitabil, suprafata cladirii o depaseste cu mult pe cea a unei case din zona, am incercat sa gandim proiectul astfel incat sa obtinem o constructie adecvata locului. In primul rand am spart constructia in mai multe pavilione, astfel incat volumul fiecaruia sa poate fi raportabil la constructiile din jur. Am folosit materiale locale – lut, stuf, lemn, pietris si cam tot ceea ce a putut fi gasit local. Practic integrarea in mediul Deltei s-a facut prin organizarea corpurilor intr-un ansamblul pavilionar, prin folosirea materialelor traditionale, punerea in opera intr-o maniera cat mai simpla, cu detalii ce pot fi executate local, dar si prin folosirea de culori si texturi naturale si familiare.
Am urmarit sa creem o atmosfera relaxata, prietenoasa, fara excese si fara sofisticari, asa cum credem ca este spiritul Deltei.

3. Care este conceptul de la care a pornit Limanul Resort? Ce il face sa fie un loc unic intr-un habitat unicat?
La Limanul am vrut sa construim la scara locului, in respectul naturii, al arhitecturii si al materialelor traditionale, totul la un standard de confort contemporan.
Cred ca am reusit sa realizam o arhitectura care pare a fi fost acolo de la inceputuri.

4. Oricine ajunge la Limanul Resort este placut surprins de modul in care spiritul Deltei convietuieste cu confortul de inalta clasa. Cum ati reusit sa obtineti acest echilibru ideal?
Cum spuneam, apreciez locurile care nu impun o conduita prin design sau atmosfera. Apreciez locurile care se lasa cunoscute si savurate fara sa impuna acest lucru. Am cautat echilibrul intre comfortul in intelesul lui contemporan si stilul Deltei – arhietipal, minimalist.
Designul spatiilor, al incintei, materialele folosite, accesoriile, mobilierul, elementele vechi gasite in zona contribuie la aceasta senzatie.

5. Din orice unghi ai privi, Limanul Resort pare o continuare fireasca a Deltei. Care e secretul? Cum se impaca acest loc cu natura?
Credem ca in locuri cu personalitate puternica si valoare mare se impun intr-un mod firesc o modestie si un respect al abordarii la orice nivel, de la proiectare si constructie, pana la comportamentul vizitatorilor.

6. Cui se adreseaza Limanul Resort? Este el mai degraba potrivit cuplurilor romantice in cautare de liniste, familiilor cu copii, indragostitilor de natura, prietenilor veniti la o partida de pescuit sau colegilor in cautare de distractie intr-un teambuilding?
Pensiunea Limanul si toata zona Chiliei este un loc ce poate fi descoperit si savurat de catre toti cei pomeniti mai sus. Din fericire, experienta unui loc tine de fiecare, iar locul are multe de oferit, pentru toate gusturile.

7. Fiecare camera din Resort are ceva unic, ceva numai al ei. Ce le transmiteti celor celor care le trec pragul?
Am cautat sa aducem o atmosfera proprie fiecarei camere, astfel incat oaspetii sa o poata alege pe cea mai potrivita personalitatii si dispozitiei lor. In felul acesta, doua vizite la pensiune nu vor fi la fel si de fiecare data vizitatorii pot experimenta o atmosfera diferita, de la albastrul marin pana la albul zapezii. Oaspetii vor descoperi in camere elemente recuperate si reconditioante, salvate de la disparitie – usi, ferestre, scaune, rame, vase etc. care devin o prezenta inspiranta in pensiune.