SYAA | La nuova piazza di Cascina Lampo - SYAA

La nuova piazza di Cascina Lampo

Amenajarea noii piete Cascina Lampo din Pianezza, Italia
Functiuni: spatiu public, residential, comert & servicii; Amplasament: Pianezza, Italia; Beneficiar: Comune di Pianezza; A teren: 7.315mp; A cd: 3.302mp; Regim de inaltime: 2S+P+3E; Anul: 2009
Premiul II
Tema concursului: Refunctionalizarea unei zone centrale, utilizata ca parcare supraterana si situata intr-un tesut urban fragmentat de insertii de tip rural, si relationarea ei cu piata veche a orasului.
Functiuni solicitate: spatiu public, locuinte colective proiectate pe principii durabile, parcare subterana, comert si servicii
Demersul conceptual a pornit de la nevoia de a defini un spatiu public clar delimitat intr-un tesut urban amorf. Modul de abordare a fost sugerat de tesutul urban vechi din centrul orasului, dat de curti interioare si de o gradare a intimitatii spatiilor deschise.
Fondul construit propus prin proiect ia forma unui ZID care la interior creeaza front continuu, dand nastere unei piete urbane, la exterior se deschide catre oras prin intermediul unui filtru senzorial si psihologic (o padure de mesteceni), iar in grosimea lui permite locuirea. Apartamentele sunt orientate preponderent catre parc dar relationeaza cu piata prin logii ce strapung intreaga grosime a zidului. Parterul este ocupat de spatii comerciale si servicii cu dubla deschidere: catre piata si catre parc.
Cadrul vegetal exterior (parcul) se extinde si pe fatada dinspre parc, devenind parte integranta a structurii de rezistenta si dobandind si functie ecologica de purificare a aerului si filtrare a razelor solare. Cadrul mineral interior (pavimentul de piatra al pietei) se extinde si pe fatada, unificand vizual spatiul creat intre ziduri.