SYAA | Locuinta in Luanda - SYAA

Locuinta in Luanda

Trienala de arhitectura din Lisabona 2010 – Proiectarea unei case unifamiliale de tip pavilionar in Luanda
Tip:  locuinta unifamiliala; Amplasament: Luanda, Angola; Beneficiar: Lisbon Architecture Triennale & Luanda Triennale; Suprafata: A teren: 250mp; A cd: 100mp; Regim de inaltime: P+1E; Anul: 2010
Tema concursului: proiectarea unui prototip de casa unifamiliara care da intr-o curte interioara, cu costuri de construire reduse, dedicata familiilor nevoiase de 7-9 membri, construita pe un teren plat. Scopul este de a crea un model replicabil care sa reflecte specificitatea sociala, economica si culturala a Luandei si care sa foloseasca sisteme, practici si materiale des intalnite in arhitectura locala. Aproximativ 70% din viata urbana privata a unei familii angoleze se desfasoara in aer liber. In acest context, camera, unitatea celulara nu este decat un element din sistemul de spatii de care au nevoie oamenii locului pentru traiul zilnic. Acest lucru confera curtii un coeficient de utilizare mai mare decat cel al unei camere inchise.
In loc sa construim un singur patio cu un pavilion, am propus o multitudine de patiouri si pavilioane unite printr-un zid comun. Acest design confera intimitate, inlesnind in acelasi timp interactiunea umana. Design-ul pavilionar face de asemenea trimitere la modul in care isi construiesc angolezii casa: camera cu camera, pe parcursul vietii, in functie de nevoile lor personale; o imagine vibranta a cartierului prinde astfel forma, fiind intr-un perpetuu proces de evolutie.