SYAA | Europan10 - Valverde - SYAA

Europan10 – Valverde

Concursul Europan10 – Extinderea tesutului urban in Valverde, Spania
Functiuni: rezidential, planificare urbana; Amplasament: Valverde, Insula El Hierro, Insulele Canare; Beneficiar: Institutul Locuintei din Canare impreuna cu 2 investitori privati; A teren: 13.135mp; A cd: 4.386mp; Regim de inaltime: P+E; Anul: 2009
Tema concursului: Proiectarea a 64 de locuinte integrate in tesutul urban deja existent.
Zona propusa in tema concursului face parte din Rezervatia Biosferei si este situata la 700 de metri deasupra nivelului marii. Peisajul este caracterizat de pante pronuntate pe care sunt imprastiate case albe printre gradini de mari dimensiuni. Tinand cont de aceste aspecte, solutia propusa se bazeaza pe urmatoarele principii: limitarea excavarii si mutarii solului la minim; extinderea retelei stradale; conservarea si imbogatirea vegetatiei existente; extinderea tesutului urban printr-un model similar celui existent; construirea cu materiale si tehnici autohtone.
Astfel, locuintele proiectate sunt inspirate din arhitectura locului si imprumuta elemente ale acesteia, transpunandu-le intr-un context modern. La nivelul strazii, s-au creat trasee care se intersecteaza si se insinueaza printre vegetatie.