SYAA | Proiect case - locuinta bifamiliala cu vinoteca, studio inregistrari
  • Proiect case: locuinta bifamiliala cu studio de inregistrari
  • Proiect case: locuinta bifamiliala
  • Proiect case: locuinta bifamiliala pe verticala
  • Proiect case: locuinta bifamiliala teren mic
  • Proiect case: locuinta bifamiliala cu etaj si mansarda
  • Proiect case: locuinta bifamiliala cu vinoteca
  • Proiect case: locuinta bifamiliala cu vinoteca
  • Proiect case: locuinta bifamiliala cu studio de inregistrari
  • Plan proiect case: locuinta bifamiliala
  • Plan proiect case: locuinta bifamiliala

Locuinta bifamiliala cu wine bar si studio de inregistrari pe str. Ostasilor, Bucuresti

Amplasament: Bucuresti, Romania; Beneficiar: V.Damboviceanu & C. Stefanescu; Structura: ing. Simona Paraschiv; Instalatii: ing. Florentina Radu, ing. Mirela Neculai, ing. Florin Potera; Consultant acustica & sunet: ing. Flavius Oros; Suprafata: A teren: 116mp; A cd: 390mp; Regim de inaltime: S+P+3E+M;
Foto: Cosmin Dragomir, SYAA; foto studio: Gin

Particularitatea acestui proiect case o constituie terenul de 116mp (sub limita construibila de 150mp) si dorinta a doi prieteni  de a realiza apartamentele lor urbane, fiecare cu cate o anexa functionala de spatiu profesional  –  respectiv wine bar si studio de inregistrari – doua functiuni publice. Aceste functiuni precum si amprenta mica a casei au generat o dezvoltare si impartire pe verticala. Wine barul si duplexul unuia dintre beneficiari au ocupat subsolul, parterul si etajul 1 beneficiind de curte,  iar studioul de inregistrari si celalalt duplex au ocupat mansarda cu terasa si etajele 2 si 3, astfel rezultand un imobil cu 5 nivele si 4 unitati functionale. Inaltimea, amprenta, situl, functiunile, stilul de viata al beneficiarilor, exigentele lor precum si  constrangerile regulamentelor  din zona au condus la o abordare aparte cu 4 accese separate si o scara exterioara  semi-deschisa. Wine barul, functie publica situata la subsol, se deschide direct spre strada printr-un spatiu tampon al parterului.

Alaturarea tuturor functiunilor intr-o maniera compacta a fost echilibrata prin deschideri mari catre strada si spatii pe inaltimi duble.  Spatiile interioare deschise pe doua niveluri si exprimate in fatada prin ferestre verticale ample, logia etajului doi care se prelungeste pana la nivelul mansardei, scara exterioara inclusa in anvelopa casei si golurile impuscate aleatoriu pe fatade dau volumului un aspect unitar, compact, in care cu greu se citesc nivelurile si functiunile. Fluiditatea interioara a spatiilor se ghiceste in jocul general de plin si gol al volumului.

Cladirea rezultata pastreaza elementele definitorii ale locuintei traditionale din zona: curtea cu gradina, accesul intim, individual si direct din exterior, acoperisul in sarpanta, mansardat. Prin Logia sa generoasa Casa participa prin spatiul propriu la spatiului public al strazii.  Inaltimea atipica este singurul element care sugereaza mixul de functiuni si existenta mai multor proprietari. Silueta robusta, compacta, usor defensiva aminteste de culele traditionale, program care, de altfel, a fost una din sursele de inspiratie.