SYAA | Birouri Alecsandri - SYAA

Birouri Alecsandri

Propunere pentru fatada cladirii de birouri din Str. Alecsandri 8, amenajare spatii publice si zone de acces

Tip: birouri, functiuni conexe; Amplasament: Bucuresti, Romania; Beneficiar: Proiect Bucuresti, A teren: 7.130mp; A cd: 23.800mp; Regim de inaltime: 3S+P+7E;  Stadiu: incheiat; Anul: 2010
Ansamblul de birouri “Alecsandri 8″ va fi compus din trei cladiri independente, construite peste un subsol comun general cu trei niveluri de parcare. Cele trei cladiri vor fi construite intr-o zona centrala protejata a Bucurestiului. In consecinta, s-a decis tratarea diferentiata din punct de vedere arhitectural a fatadelor, in conformitate cu pozitia si semnificatia acestora pentru contextul urban in care se regasesc. S-a observat ca tesutul construit local este caracterizat de o fragmentare verticala in volume de mici dimensiuni. Fiecare fatada prezinta apoi elemente orizontale de compozitie – soclu, friza, cornisa, streasina, glafuri etc – care dau unitate imaginii de ansamblu in pofida eterogenitatii stilsitice si elemente verticale – decrosuri, ferestre, coloane etc – care dau caracterul arhitectural al fiecarui imobil si ritmul fatadelor.
Tinand cont ca proiectul propune inserarea intr-un tesut traditional eterogen si marunt a unor volume la o scara semnificativ mai mare, consideram ca nivelul de accepatabiltiate din partea zonei si in final succesul proiectului depinde de capacitatea acestuia de a oferi permisivitate, permeabilitate si spatii atractive pentru pietoni. De aceea se propun portice si amenajari dinamice ale spatiilor de la nivleul strazii si al curtii coborate. Spatiile plantate pun accentul pe existenta cat mai multor copaci si mai putin pe existenta zonelor inierbate. Nu se propun oglinzi de apa pentru a crea un spatiu pietonal cat mai amplu, insa ca alternativa se prevad in pardoseala fante ce produc vara nori de apa pulverizata.