SYAA | Studiu de proiectsuprateran si parcaj - Piata Unversitatii
  • Amenajarea spatiului public suprateran parcaj Piata Universitatii
  • Amenajarea spatiului public suprateran parcaj Piata Universitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect suprateran si parcaj
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Studiu de proiect - Piata Unversitatii
  • Amenajarea spatiului public suprateran

Universitatii Square in Bucharest

Design the public space on top of the parking in Piata Universitatii

Type: urban design; Location: Bucharest, Romania; Client: Bucharest Municipality; Specialist in the restoration of historical monuments: Irina Criveanu; Plot area: 4,721sqm; year: 2011

 

Object of the contest: design of public space in relation to the existing architectural environment of Universitatii Square and the new context imposed by the building of the underground parking

Universitatii Square is the space with the most chances to become a representative urban square for Bucharest due to the relation with an important building, the history of the place (placed on the ruins of Saint Sava Monastery and the Royal Academy), the pedestrian space, the urban connectivity, the proximity of the old town center and the social and cultural symbolism.

University Square is designed as an urban salon with no useless objects, ready to meet its visitors, with the statues as central attraction points. These become ordering elements placed at the intersection of the structural axes, but also meeting and resting spaces. We did not change their position, as they are connected with the University Building and the spatial configuration. However, we considered rising the statue of Mihai Viteazu with a podium of about 1.2 m according to its importance.

As a reminder of the first buildings on site, we marked in the pavement the contour of Saint Sava Church and Monastery, suggesting thus that the open space is placed upon the ruins of the monastery and the statue of Mihai Viteazu upon the church. The subsequent transformation of the square is symbolized by the difference in height and the placement of a semicircle around the square.
The pavement is homogenous, simple, made from white matte marble slabs of 180x180cm and placed at an angle of 45 degrees in order to emphasize the details of the statues and the surrounding buildings.
The architectural elements are becoming resting places: the steps from the statues and the semicircle, the bollards made from stone. On the street towards the Russian Church the atmosphere is somehow different, more relaxed, with green spaces for summer terraces and wooden benches.