SYAA | Public Space at People’s House - SYAA
  • Amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Proiect amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Proiect amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Proiect amenajare peisagera
  • Proiect amenajare peisagera - noi gradene la Casa Poporului
  • Noi gradene la Casa Poporului: proiect amenajare peisagera
  • Noi gradene la Casa Poporului: proiect amenajare peisagera
  • Noi gradene la Casa Poporului: proiect amenajare peisagera premiat

Public Space at People’s House

Redesign of the stairs in front of the Parliament building (People’s House)

Type: landscape design, public space; Location: Bucharest, Romania; Client: The Chamber of Deputies; Plot area: 57,510sqm; Built area: 818sqm; Landscape design area: 56,700sqm; Height: GF; Status: closed; Year: 2013

3rd prize winner

 

Object of the contest: Urban and artistic concept for redesigning the stairs in front of People’s House

Our proposal resides in the desire to create a Garden for the city and a monumental Staircase for the public space. The People’s House opens towards the city and the Parliament symbolically opens towards the society by means of a “red carpet”, an urban stair which connects the Constitution Square with the Parliament Building. This stair is in fact an urban sloped square, a space for passing, walking, resting, admiring the city and meeting people.

The existing landscape is superficially altered, with minimum excavations. The stair follows the landscape offering unique perspectives upon the city. Made from massive granite slabs and comprising 100 steps, it is also a symbol of the sloped streets and passages demolished during the communist period.

 

The retaining walls are fully preserved and become part of the new design, being a limit between the gravel alleys and green slopes. They can also be used as benches. The presidential tribune is preserved for its symbolic and touristic value and can be a starting point in visiting the People’s House.

The initial spatial composition is potted also on the platform of honour, where the green oval is transformed into a water pool. Glass pavilions have been designed in front of the green fence boarding the parkings which are to host complementary functions: coffee shop, souvenir shop, exhibition space, bistro, toilets.