SYAA | Natural Science Museum Complex - SYAA
  • Proiect amenajare urbana si peisagera
  • Amenajare urbana si peisagera pentru Muzeul Stiintei si al Naturii Constanta
  • Amenajare urbana si peisagera: Muzeul Stiintei si al Naturii Constanta
  • Marele premiu special pentru amenajare urbana si peisagera Muzeul Stiintei si al Naturii Constanta
  • Marele premiu pentru amenajare urbana si peisagera Muzeul Stiintei si al Naturii Constanta
  • amenajare urbana si peisagera Muzeul Stiintei si al Naturii Constanta
  • proiect amenajare urbana si peisagera
  • amenajare urbana si peisagera
  • proiect amenajare urbana si peisagera
  • proiect amenajare urbana si peisagera
  • proiect amenajare urbana si peisagera
  • proiect amenajare urbana si peisagera

Natural Science Museum Complex

Contest for a Natural Science Museum Complex in Constanta, Romania

Function: education, leisure, offices, urban and landscape design; Location: Constanta, Romania; Client: The Territorial Council of Constanta; Area: Plot area: 13ha; Built area: 79,520sqm;

1st prize

 

Project granted with the grand prize

Object of the contest: the building of a Natural History Museum Complex on the site that currently hosts the Dolphinarium in Constanta, modernizing the dolphinarium, building of an aquarium, an exotarium and the design for a botanical garden as well as designing other spaces specific to the new proposed function.

The construction of a Modern Museum of Natural Science may represent for Constanta, for the region, and for Romania a huge opportunity to attract tourists, being unique in this part of Europe for its size.

The program of Studies and Research Center of the life in seas and oceans promotes awareness, curiosity, openness, thinking, responsibility towards nature and the show. Architecture can meet them all through a flexible, open, bright, and exciting space. Architecture can be part of the show – a unique experience in the course of the museum. It was very important to create a link between the urban park and esplanade of the nearby lake with the boulevard crossing by, thus we thought of building the museum terrace as a spectacular urban square, open to the city and its inhabitants.

The complex is composed of the museum building (the museum space) and the court (micro-reserve and botanical garden) with a few pavilions – botanical greenhouses, observatory and animal shelters. The main functions of the museum are: aquarium, dolphinarium, orcas pool, exotarium with tropical greenhouse, pools for seals and penguins, the planetarium – 3D cinema, observatory and botanical greenhouses.

The micro-reserve design will draw mainly from the nature of the Delta – landscape, ecosystems, geography, flora and fauna, and will provide a natural setting for animals, the delimitation of their habitat and visitors being done in a natural way. Thus, the whole concept will be based on nature protection and biodiversity of the delta.