SYAA | Livada Postei Park - SYAA
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei Brasov
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera
  • Amenajare peisagera
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Parcul Livada Postei: proiect de amenajare peisagera
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania
  • Proiect de amenajare peisagera: Parcul Livada Postei, Brasov, Romania

Livada Postei Park

Contest for redesigning „Livada Postei” Park in Brasov, Romania

Function: landscape design, leisure; Location: Brasov, Romania; Client: The Mayorship of Brasov and Shaeffler Romania; Part of the team: arch. Raluca Visinescu, landscape arch. Vera Dobrescu; Plot area: 2.7ha; Year: 2011

2nd prize

 

Object of the contest: redesigning the public park of Livada Postei, Brasov into a sustainable contemporary park which to become a point of interest in the town and be coherently articulated into the green system of Brasov

Nowadays, the park is part of the green cornice of Omizilor Hill that includes the two medieval towers – The White Tower and the Black Tower – and the Graft brook promenade. The park gained its identity in the moment the villegiature villas were built nearby: a green place – the front garden of the villas and the space crossed by the Royal Promenade – Koningsweg. As time passed by, it was a sunny part of nature free of tall vegetation more than a park, but during the past few years the town put a pressure on antrophomizing.

Our design proposal is based on preserving the natural character of the park, but also bringing it in the cultural life of the town.

The manner in which the park is configured suggests that, at the town’s level, nature is a contemplative spectacle in which human intervention is barely perceived. At the visitor’s level, nature is a participative spectacle, a puzzle made of details in which dialogue is possible at the sensorial level. The park can be crossed in any direction. The alleys are not strictly defined, they auto-generate as the pedestrians are walking on them in a continuous mapping process on a given support. Social interaction platforms and meditative isolation spaces are organically scattered. One can discover, conquer or ignore them. They become sites through usage, in a personal understanding and reading of the park.

The continuity and diversity of the social and cultural activities is assured by the two pavilions which host a workshop space for children and an artistic activity generator.